Reflexintegratie oral/facial

Reflexintegratie Oral/facial

Reflexen in het gezicht en in en rond de mond

Oral-facial reflexintegratie heeft te maken met reflexen in het gezicht en in en rond de mond. In ons hoofd zijn 12 hersenzenuwen actief die geactiveerd kunnen worden via eenvoudige aanrakingen. Met behulp van reflexintegratie is ontspanning te brengen rondom de ogen. Dit helpt om een betere oogsamenwerking te krijgen. Verder zijn er oefeningen die ervoor zorgen om spanning in de wangen en rondom de kaken los te laten. Veel spanning zetten we vast in onze kaken. Knarsetanden kan een gevolg zijn, evenals problemen met het kaakgewricht, zoals TMJ.

Van oorsprong ben ik logopediste. Ik merk dat er nu meerdere kinderen in mijn praktijk komen met spraakproblemen. Reflexen rondom en in de mond kunnen verbetering brengen in de uitspraak. Ook is er een handreflex die bijdraagt aan het verbeteren van de spraakontwikkeling. Voor elk kind en/of volwassene bekijk ik welke oefeningen bruikbaar zijn.


Het blijkt dat ook nu weer een geboorte via een keizersnede invloed heeft op de reflexen rondom het hoofd. Het hoofd heeft namelijk niet de doorgang kunnen maken door het geboortekanaal.