Brain Gym

Brain Gym

Brain Gym is een methode om op een actieve manier verbeteringen aan te brengen in het lezen, schrijven en taal- en rekenkundige vaardigheden.

Anderen gebruiken de oefeningen om verbeteringen aan te brengen in aandacht, concentratie, geheugen, organisatie en nog veel meer. Vaak helpen deze oefeningen om uit de overlevingsstand te komen.

De Brain Gym oefeningen zijn stimulerend en prettig om te doen. Ze zijn ook nog eens goed te combineren met de reflexintegratie oefeningen. Deze twee methoden vullen elkaar namelijk aan. De reflexintegratiemethode volgens Masgutova is zelfs onder andere vanuit Brain Gym ontstaan.

Sinds november 2014 gebruik ik de oefeningen dan ook in mijn praktijk, nadat ik hiervoor meerdere cursussen heb gevolgd.

Brain Gym oefeningen zijn prettige oefeningen ter afwisseling van bijvoorbeeld het vele stilzitten op school. Ze zorgen ervoor dat de hersenhelften beter gaan samenwerken, waardoor informatie beter verwerkt kan worden. Veel kinderen hebben nog problemen met de lateralisatie. Dit betekent dat de hersenhelften nog niet goed kunnen samenwerken. Dit betekent ook dat er problemen zijn met het overkruisen van de middenlijn. Door middel van Brain Gym oefeningen leren kinderen spelenderwijs hun beide hersenhelften te trainen en zal het leren uiteindelijk ook makkelijker gaan.

Een voorbeeld van één van de Brain Gym oefeningen is de ‘luie of liggende 8’. Deze oefening zorgt ervoor dat zowel de linker- als rechterhersenhelft geactiveerd wordt. Het is tegelijkertijd ook een mooie oogsamenwerkingsoefening.

Braingym

Voorbereidende oefeningen

Deze oefeningen zorgen ervoor dat je hersenhelften er klaar voor zijn om aan een activiteit te beginnen, de zogenaamde PACE oefeningen.

Braingym
Braingym2

Bron: Brain Gym ®