Reflexintegratie en onderwijsondersteuning

Braingym

Braingym is een methode voor zowel jong als oud om op een snelle manier verbeteringen aan te brengen in het lezen, schrijven en taal- en rekenkundige vaardigheden.

Anderen gebruiken de oefeningen om verbeteringen aan te brengen in aandacht, concentratie, geheugen, organisatie en nog veel meer.

De braingymoefeningen zijn stimulerend en prettig om te doen. Ze zijn ook nog eens goed te combineren met de reflexintegratieoefeningen. Deze twee methoden vullen elkaar namelijk aan. De reflexintegratiemethode volgens Masgutova is zelfs vanuit braingym ontstaan.

Sinds november 2014 gebruik ik de oefeningen dan ook in mijn praktijk, nadat ik hier een cursus voor heb gevolgd.

Braingymoefeningen zijn prettige oefeningen ter afwisseling van bijvoorbeeld het vele stil zitten op school. Ze zorgen ervoor dat de hersenhelften beter gaan samenwerken, waardoor informatie beter verwerkt kan worden. Veel kinderen hebben nog problemen met de lateralisatie. Dit betekent dat de hersenhelften nog niet goed kunnen samenwerken. Dit betekent ook dat er problemen zijn met het overkruisen van de middenlijn. Door middel van braingymoefeningen leren kinderen spelenderwijs hun beide hersenhelften te trainen en zal het leren uiteindelijk ook gemakkelijker gaan.

Een voorbeeld van één van de braingymoefeningen is de 'luie of liggende 8'. Deze oefening zorgt ervoor dat zowel de linker- als rechterhersenhelft geactiveerd worden. Het is tegelijkertijd ook een mooie oogsamenwerkingsoefening.


Voorbereidende oefeningenDeze oefeningen zorgen ervoor dat je hersenhelften er klaar voor zijn om aan een activiteit te beginnen, de zogenaamde PACE oefeningen.